Respect en vertrouwen zijn de basisingredienten voor een goed managementteam
home
Adres van Van der Velde Consultancy Hoe kom ik bij van der Velde Consultancy
Home Email versturen aan van der Velde Consultancy
Wie is Dick van der Velde Lokatie Heeg (Friesland)
Ondernemen met mensen Diensten van van der Velde Consultancy
Organisatiediagnose:
structuur, cultuur en
strategie

Analyse HRM-beleid
Onderzoek werknemerstevredenheid
Implementatie
Interim-management
>> Teamwork
Loopbaancounseling
HRM-cursus op maatDelen wordt vermenigvuldigen

Het draait om de teamprestatie
Ook zeilen is teamwork
Opmerkelijke workshops

Werken aan teamwork?
Neem contact op.

Als we de roeiers van de gouden 'Holland Acht' (Olympische Spelen 1996) solo laten roeien, is de kans zeer gering dat ze allemaal weer goud behalen. Die echte topprestatie kunnen ze alleen als team leveren, sámenwerkend. Dit kan ook opgaan voor managementteams. Respect en vertrouwen zijn de basis om als team goed te functioneren. Zo kunnen individuele belangen en onderlinge relaties een groepsprestatie in de weg zitten. Daarentegen is een open en directe communicatie van wezenlijk belang om optimaal te kunnen functioneren; er moet ruimte zijn voor feedback. Kortom: een teamprestatie leveren is een zeer complex geheel. Pakken we het goed aan, dan is het resultaat daarnaar.

Leiding geven aan mensen kan pas als u uzelf goed kent. U moet exact weten welke kwaliteiten u als manager bezit. Én wat uw te ontwikkelen vaardigheden zijn. Stappen in het leerproces zijn:
· een grondige analyse van de sterke en zwakke punten van het managementteam;
· het optimaal gebruikmaken van kennis van de andere teamleden;
· het verbeteren van individuele vaardigheden én de teamvaardigheden.
Het zoeken, ontdekken en onderkennen van kwaliteiten en zwaktes is een proces waarbij volledig commitment van de deelnemers belangrijk is. Bovendien vraagt het om een professionele en persoonlijke begeleiding. Alleen dan komen zowel de individuele leden als het totale team aanmerkelijk sterker, slagvaardiger en succesvoller uit dit proces te voorschijn. Dit alles komt ten bate van de kwaliteit van de organisatie.

In teamsessies met directie en management worden individuele successen gedeeld met het team. En teamsuccessen worden herleid naar de individuele bijdragen daarin. Zo ontstaat er een teamprestatie, waarbij een ieder zich volledig bewust is van zijn afhankelijkheid ten opzichte van het team en vice versa. En zo ontstaat er een gezamenlijke drive.

De vergelijkingen tussen managen en zeilen liggen voor de hand: er zijn rollen van kapitein, roerganger en fokkenmaat en er worden acties ondernomen als koers uitzetten, overstag gaan en laveren met tegenwind. Doelen halen door samen te werken, onderweg adequaat reageren op (weers)invloeden van buitenaf, beslissingen durven nemen, duidelijk communiceren, vertrouwen op elkaar. Op de locatie in Heeg ligt een rank zeilschip klaar voor vertrek.

Workshops en rollenspellen helpen om doelen te bereiken. Creativiteit en durf staan daarbij centraal; via creativiteit ontdekken mensen verborgen talenten, wat weer motiveert om zaken met nieuwe elan aan te durven pakken. Zomaar een greep uit de mogelijke werkvormen die resultaat opleveren:
· Het onverwachte: onder leiding van een profkok een topmaaltijd bereiden.
· Het ontdekken: met een kunstenares werken met was.
· Het visualiseren: de doelstellingen van u en uw team verwerken tot een groot schilderij.
Voor de creatieve onderdelen schakelt Van der Velde Consultancy vakmensen in met bewezen kwaliteiten in hun disciplines.

U wilt het optimale halen uit uw team? U wilt werken aan teamwork? Schakel Van der Velde Consultancy in. Neem contact op, via mail of op 0515 - 444 623.